dinsdag 11 oktober 2011

Geef ons heden ons dagelijks vlees?

Een van de behoorlijk hardnekkige regeltjes in de wereld van de voeding is dat je vlees nodig hebt. Ja, we proberen met z’n allen wel te minderen – de term flexitariër – is daar een mooi voorbeeld van, maar het runderlapje blijkt toch voor veel mensen nogal heilig.  
Een van de reacties die ik met enige regelmaat krijg als ik het heb over een macrobiotisch eetpatroon is ‘ik ben er niet aan toe om mijn vlees te laten staan’.
Je kunt jezelf best wijs maken dat je beesten eet om aan de nodige voedingsstoffen te komen. Tenslotte zitten er in vlees eiwitten en niet te vergeten ijzer. En je kunt jezelf ook wijs maken dat het helemaal niet erg is om vlees te eten zolang de beestjes maar een goed leven hebben gehad.
Wat mij betreft zit er geen waarheid in deze overtuigingen. Je kunt prima zonder vlees, sterker nog: vlees laten staan is niet minder dan een wereldwijde win-win situatie.
De grote hoeveelheid, moeilijk verteerbare eiwitten in vlees zorgen voor overbelasting van je lichaam. Het overschot aan eiwitten kan niet als reserve worden opgeslagen ,dus hoopt het op andere manieren op; denk aan cysten of tumoren. In onze leefomstandigheden heeft het lichaam geen behoefte aan vlees. Eiwitten kun je veel beter halen uit plantaardige producten als noten, bonen en bonenproducten. IJzer haal je uit bepaalde (groene) groenten, en uit zeewier (waar nog veel meer waardevolle mineralen in zitten).
Daarnaast is het voor de hele wereldbevolking veel beter als we massaal afstappen van onze biefstukken en gehaktballen. De ruimte die nodig is voor dat ene stukje vlees op je bord kan een veelvoud van mensen voeden als er graan op wordt verbouwd.
Dus als je vlees niet laat staan voor je gezondheid, kun je het altijd nog doen voor je medemens.


Myra Hijzen





Geen opmerkingen:

Een reactie posten